Hoe tanden flossen?

Hoe tanden flossen?

Om gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem te voorkomen is het zeer belangrijk om dagelijks de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken met flosdraad. Hieronder leggen we uit hoe je het beste je tanden kunt flossen.

Waarom flossen?

Tandenpoetsen alleen is niet voldoende om alle (minuscule) voedselresten, tandplak en bacteriën van tussen de tanden te verwijden. De haren van de tandenborstel kunnen veel plekken in de mond niet bereiken, waardoor met name de ruimtes tussen je tanden en kiezen onvoldoende gereinigd worden. Juist op die plekken kunnen gaatjes ontstaan en vormt het een voedingsbron voor een slechte adem. Door elke dag te flossen worden tandplak en voedselresten tussen de tanden verwijderd. Daarnaast versterkt dagelijks flossen ook je tandvlees.

Hoe goed flossen

We adviseren je een keer per dag te flossen, bijvoorbeeld ’s avonds voor het tandenpoetsen. Daarnaast is het advies om eerst te flossen en daarna pas je tanden te poetsen. Met het flossen haal de tandplak en voedselresten los en maak je de ruimtes tussen de tanden vrij. De tandplak en bacteriën komen echter nog wel in je mond. Door na het flossen de tanden de poetsen, verwijder je alle tandplak en resten. Zou je eerst je tandenpoetsen en daarna flossen, dan blijven de resten in je mond achter. Probeer het flossen dagelijks in te bouwen in je gebitsverzorgingsroutine voor een gezond en stralend gebit.

Er zijn verschillende producten te koop om je tanden te flossen. Het meest goedkoop en simpelste is flosdraad. Pak een stukje draad van ongeveer 20 centimeter en wikkel de eindjes om je vingers. Zelf vinden we het handig om hiervoor beide handen te gebruiken (zie foto). Je kunt echter ook de draadjes tussen duim en wijsvinger aan één hand spannen. Door met de strak gespannen draad tand voor tand een ‘zagende’ beweging op en neer tussen je tanden te maken met het flosdraadje werk je langzaam je hele gebit af. Zorg er voor dat je elke keer een nieuw stukje draad door je vingers laat glijden zodat je altijd flost met een schoon stukje flosdraad. Het kan gebeuren dat je tandvlees tijdens het flossen begint te bloeden. Dit kan geen kwaad, flossen maakt je tandvlees sterker en gezonder.

Wij adviseren om flosdraad van Johnson & Johnson te gebruiken. Dit is sterk, hygiënisch en veilig te gebruiken in de mond. Dit flosdraad is hier te koop. Eventueel kun je ook makkelijke floss-stokjes kopen, zodat je de draadjes niet meer rond je vingers moet wikkelen. Deze koop je hier.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu