Hoe moet je een kunstgebit bewaren? Gebruik een bewaardoos!

Hoe moet je een kunstgebit bewaren? Gebruik een bewaardoos!

Heb je een kunstgebit? Dan is het belangrijk om deze net als je eigen gebit goed te verzorgen. Daarnaast is het belangrijk dat je het gebit niet dag en nacht in je mond houdt. Bewaar het kunstgebit wanneer je het niet gebruikt in een afgesloten bakje. Hoe je een kunstgebit reinigt en bewaart leggen we hieronder uit.

Hoe bewaar je een kunstgebit?

Wanneer je ’s avonds gaat slapen, is het aan te raden het kunstgebit uit te doen. Je geeft hiermee de kaken en het tandvlees rust. Ook je tandvlees kan zo rusten en voorkomt een ophoping van bacteriën. Je bewaart een kunstgebit na reiniging in een afgesloten bakje. In dat bakje doe je het beste een beetje vers kraanwaterwater, dit voorkomt dat het gebit uitdroogt. Volledig onderdompelen in water hoeft niet, want dit zorgt weer voor kalkafzetting (tandsteen). Als u een beetje tafelazijn aan de bewaarvloeistof of het water toevoegt, voorkomt u kalkafzetting (tandsteen). Als er al kalkafzetting op uw prothese zit, zorgt de tafelazijn ervoor dat u dit makkelijker kunt verwijderen. De volgende dag haal je het kunstgebit uit het water en spoel je deze goed af.

Speciale bewaardoos voor je kunstgebit

Ons advies is om een speciale bewaardoos voor je kunstgebit te gebruiken. Hiermee bewaar je makkelijk en hygiënisch jouw kunstgebit en is de kans op beschadiging erg klein. Ook kun je het kunstgebit makkelijk opbergen en meenemen. Tenslotte ziet het er ook een stuk netter en smakelijker uit dan een kunstgebit dat in een glas drijft. Een bekend merk voor reinigingsmiddelen en bewaardozen voor kunstgebitten is Ecosym.

Hoe houd je een kunstgebit schoon?

Natuurlijk moet je een kunstgebit ook regelmatig schoonmaken, in ieder geval na elke maaltijd. Gebruik hiervoor je handen of een speciale prothese tandenborstel. Hiermee verwijder je de (niet altijd zichtbare) etensresten en aanslag. Reinig daarnaast iedere dag het kunstgebit met een reinigingsmiddel en 1x per week door middel van een reinigingsbad. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Steradent tabletten gebruiken.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 3 reacties

  1. kunst gebit maak je toch schoon met een speciale tanden borsten en met vloeibare zeep en met ruim water afspelen en het wordt droog bewaard dacht ik, klopt deze informatie wel gr. wendy . lansycai@hotmail.com

  2. Mijn tandarts / implantaloog adviseerde mij om het gebit schoon te maken met een druppeltje vloeibaar dreft. Ik heb bij het Kruidvat siliconen spuitflesjes gekocht en daar vloeibaar dreft in gedaan. Dit staat in het laagje van mijn wastafel. Heel handig !!!
    Goed afspoelen en het is weer fris. ( in tandpasta zit o.a, een “ schuurmiddel “ )
    Ik ben er heel tevreden over. Ik hoop jij ook.

  3. ik heb nu onder tanden uit getrokken en dor pijn kan ik par weken boven gebied niet dragen mijn vraag is het hoe kan ik dat gebit bewaren in water of droog.Dank u,

Geef een reactie

Sluit Menu