Ga naar de inhoud

Hoe melktanden veilig en hygiënisch bewaren? Een tandendoosje als herinnering!

tandendoosje

Als je kind gaat wisselen is dat een bijzondere moment. Zo bijzonder dat je kind de uitgevallen melktanden in veel gevallen zal willen bewaren. Voor later, of om te zien hoe het proces verder verloopt. Hoe bewaar je de tanden hygiënisch en waar berg je ze netjes in op?

Tanden wisselen en melktanden bewaren

Wat te doen met uitgevallen melktandjes? Veel ouders bewaren de uitgevallen melktanden van hun kind als aandenken aan de bijzondere periode in hun leven. Zonde dus om deze tandjes weg te gooien. Je kind krijgt in deze periode namelijk het gevoel eindelijk ‘groot’ te worden. Het bewaren van melktanden is dan een leuke herinnering voor later. Maar hoe kan je tandjes het beste bewaren? Moeten ze schoongemaakt worden? Bewaar je ze in vloeistof? Los in een doosje of op een andere manier?

Leuke bewaardoosjes voor melktanden

Melktanden kun je het beste bewaren in een afgesloten potje of bakje. Van mijn ouders kreeg ik zelf op jonge leeftijd een porseleinen bakje om de tanden te bewaren. Ik vond het vroeger prachtig, zo’n doosje waar al m’n tandjes in zaten. Elk hield zelfs op een papiertje op welke datum het tandje er uit was gevallen. Ik heb het doosje nu nog steeds.

Zelf vind ik het leuker om de tandjes van onze dochter te bewaren in een speciaal bewaardoosje. De meeste tandendoosjes hebben een leuk print en/of ruimte voor een foto van je kind. Ze zijn te koop in verschillende materialen, bijvoorbeeld in zilver, hout, blik of kleurrijk plastic. Het grote voordeel van een tanden bewaardoosje vind ik dat je de melktandjes en –kiesjes hygiënisch kunt bewaren.

Tanden bewaardoosje: volg de ontwikkeling van het gebit

Hoewel ik echte bewaardoosjes leuker vind om tanden op te bergen zitten daar ook nadelen aan. Mijn dochter had de tandjes eerst los bewaard. Toen ze het bakje per ongeluk schuin opende (of omviel; dat is niet helemaal duidelijk geworden) lagen de tandjes door heel kamer.Er zijn ook tandendoosjes te koop met een speciale pasta waar je de tandjes insteekt.

Leuk aan die doosjes is dat er al een afdruk van het gebit voorgevormd is. Je kind kan zo de tand op dezelfde plek als dat de tand in de mond zat bewaren in het doosje. De tanden en kiezen kunnen dan tijdens het wisselen één voor één in het bewaardoosje worden geplaatst. Zo ontstaat weer het oorspronkelijke melkgebit. Het voordeel daarvan is dat je zoon of dochter op een leuke manier de ontwikkeling naar het volwassen gebit kan volgen. Je drukt de uitgevallen melktanden in een soort schuimpasta. De pasta houdt de tandjes op hun plek en voorkomt uitdroging.

Hoe melktanden schoonmaken om ze te bewaren

De melktanden maak je na het uit de mond komen goed schoon met koud water. Spoel eventueel het achter gebleven kleine beetje bloed en andere restjes van de tand en uit de onderkant van de tand. Gebruik waar nodig de tandenborstel om de aangekoekte stukjes weg te halen. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat er geen stukjes afbreken. Helemaal zal je de onderkant niet schoon krijgen, maar voor het grootste deel wel. Gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen. Laat de tanden na het schoonmaken goed drogen. Melktanden moeten altijd droog worden bewaard, zodat ze zo min mogelijk bederven. Daarna kunnen ze netjes droog opgeborgen worden in het tanden doosje.

Een tandendoosje is een handige en hygiënische manier om de melktanden in de bewaren en op te slaan als dierbare herinnering voor later. Op welke manier bewaar jij de tandjes van je kind?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *