Ga naar de inhoud

Hoe lang, wanneer en waarom tanden poetsen?

Hoe lang tanden poetsen

Wanneer tanden poetsen?

Tandenpoetsen is een dagelijks terugkerend ritueel, liefst zelfs twee keer per dag. Theoretisch is 1x per dag plak verwijderen (door te poetsen) voldoende. Maar omdat de kans klein is dat je binnen 1 poetsbeurt alle plak verwijderd is klein. Daarom wordt twee keer poetsen per dag geadviseerd. Daarnaast is het wel van belang twee keer te poetsen, zodat je ook twee keer een fluoridemoment hebt, wat wil zeggen dat je fluoride in je mond krijgt van de tandpasta wat de tanden sterker maakt.

Het maakt niet uit wanneer je poetst, als de plak maar verwijderd wordt. De beste tijd om je tanden te poetsen vinden wij ’s ochtends na het opstaan (voor het nuttigen van een ontbijt) en ’s avonds voor het slapen gaan. ’S Ochtends poets je omdat de plak bacteriën gedurende de nacht zich hebben vermenigvuldigd. Waar overdag speeksel de groei binnen de perken houdt, kan het speeksel ‘s nachts minder goed zijn werk doen. Dus na een nachtje slapen, kan het aantal bacteriën weer behoorlijk groot zijn. Waarom poets je voor het ontbijt en niet na het eten en drinken? Dat komt omdat de zuren in voeding het tandglazuur tijdelijk zwakker maken. Ga je direct na het eten poetsen kan de tandenborstel het tandglazuur, dat door het zuur minder sterk geworden is, beschadigen. Door 30 tot 60 minuten te wachten kan het speeksel de zuren neutraliseren en wordt het tandglazuur terug sterk.

Hoe lang tanden poetsen?

Poets tanden voor ongeveer 2-3 minuten. Let op, als je te lang poetst, kunnen er beschadigingen aan het gebit ontstaan. Ook loop je het risico dat je daarmee je tandvlees wegpoetst, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en daarom gevoeliger voor slijtage. Poets dus niet langer dan 2-3 minuten. Twee minuten is lang genoeg om de binnenkant, buitenkant en kauwvlakken goed te kunnen poetsen. Probeer ieder tandvlak (binnen, buiten, kauwvlak) ongeveer 2-3 seconden te poetsen. Poets in ieder geval ook met een zachte tandenborstel. Die spaart het tandvlees, voorkomt beschadigingen aan het tandglazuur en verwijdert de tandplak beter dan een harde borstel. Wij raden de zachte tandenborstel van Meridol aan. Gebruik je een elektrische tandenborstel? Houdt de elektrische tandenborstel dan even onder de warme kraan zodat de haren wat minder stug zijn.

Waarom tanden poetsen?

We poetsen onze tanden om tandbederf tegen te gaan. Elke dag vormt er zich namelijk een witgelig laagje tandplak op je tanden en kiezen. Dit laagje plak, vol met bacteriën, veroorzaakt schade aan het gebit. Gelukkig kun je door op de goede manier de tanden te poetsen de meeste tandplak verwijderen. Tanden worden daarnaast gepoetst voor een fris en zeker gevoel, voor een mooie lach en om slechte adem te voorkomen. Tandenpoetsen mét tandpasta is de meest gebruikelijke methode voor mondhygiëne in westerse landen.

Lees ook: Instructie: hoe goed tanden poetsen in stappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *