Hoe lang tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel?

Hoe lang tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel?

De basis voor een goede mondhygiëne is tandenpoetsen. Wanneer je jouw tanden poetst met een elektrische tandenborstel verwijder je meer tandplak dan bij het poetsen met een gewone handtandenborstel. Hierdoor is de kans op gaatjes en ontstekingen kleiner. Vaak wordt gezegd dat je minimaal 2 minuten moet poetsen voor een gewenst resultaat. Hoe zit dat eigenlijk met een elektrische tandenborstel?

Hoe lang moet je poetsen met een elektrische tandenborstel?

Uit onderzoek is gebleken dat elektrische tandenborstel beter is dan een handtandenborstel. Omdat tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel makkelijker gaat, poets je vaak automatisch langer. Minimaal 2 minuten poetsen is de basis. Maar wil je het echt goed doen, dan is 3 tot 5 minuten of zo lang als nodig aan te bevelen. Je gaat immers tand voor tand af met de borstel, zowel de voor als achterkant, en dat kost tijd om het goed te doen. De aanbevolen 2 minuten is dan vaak te kort.

Lees ook: wat is de beste elektrische tandenborstel

Hoe moet je poetsen met een elektrische tandenborstel?

Zet de borstel onder een kleine hoek op de tand, een klein beetje over het tandvleesrandje. Oefen weinig druk uit. Zodra de borstel contact maakt met het tandoppervlak reinigt de borstel al. Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. Je hoeft dus geen poetsbeweging te maken, de borstel doet dit voor je met het roterende borsteltje. Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Poets tand voor tand eerst de buitenkant van de tanden, vervolgens de binnenkant en tenslotte de kauwvlakken, steeds enkele seconden per tand of kies. Schuif de borstel steeds één tand of kies op totdat je zowel de voor, achterkant als kauwvlakken hebt gehad.

Het is belangrijk een borstel met zachte haren uit te kiezen. De meeste goede elektrische tandenborstels (zoals die van Oral-B en Philips) verkopen alleen opzetborstels met zachte haren. Als hulpmiddel hebben de meeste elektrische tandenborstels een timer die aangeeft dat je lang genoeg gepoetst hebt. Die timer geeft vaak twee minuten aan, maar zoals in vorige alinea beschreven is het soms verstandiger om nog even door te poetsen en alle tanden en kiezen af te gaan.

Hoewel een elektrische tandenborstel ook reinigt tussen de tanden en kiezen, is het aan te raden om ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen extra te reinigen met ragertjes. Poets jouw tanden minimaal 2 keer per dag met een fluoridetandpasta voor een optimaal schoon gebit. Zodra de haren uit elkaar gaan staan, dien je de opzetborstel te vervangen.

Is een elektrische tandenborstel ook geschikt voor kinderen?

Wanneer kinderen hun eigen tandenborstel vast kunnen houden, is het poetsen met een elektrische tandenborstel mogelijk. Er zijn speciale opzetborstels voor kinderen die kleiner zijn. Hoe lang moet een kind met een elektrische tandenborstel poetsen? Ook daar geldt het advies van minimaal 2 minuten, maar zo lang als nodig is om alle tanden goed af te gaan. Daarnaast is het voor ouders makkelijker om met een elektrische tandenborstel na te poetsen, hetgeen tot een leeftijd van 10 jaar erg belangrijk is.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Mag je de tanden dagelijks elektrisch poetsen of is er een regel voor?

    1. Hoi Jeanet,

      Een elektrische tandenborstel mag je net als een normale handtandenborstel dagelijks gebruiken, liefst tweemaal daags. De elektrische borstel zorgt niet voor meer slijtage. Gebruik bij voorkeur een normale tandenpasta (geen whitening tandpasta).

      Mvg Herman

Geef een reactie

Sluit Menu