Ga naar de inhoud

Hoe lang een nachtbeugel dragen nadat je een beugel hebt gehad?

hoe lang nachtbeugel dragen na beugel

Wanneer je denkt eindelijk van die vervelende beugel af te zijn, komt de orthodontist met de boodschap dat je de komende tijd nog een retentiebeugel moet dragen. Wat een retentiebeugel is en waarvoor deze beugel dient, leggen we jou hieronder uit.

Lees ook: de beste elektrische tandenborstel getest

Waarom een retentiebeugel dragen?

Tanden die na jaren beugel dragen weer terug scheef zijn gegroeid

Wanneer je een beugel hebt gehad, wil je natuurlijk dat jouw tanden mooi recht en in vorm blijven staan. Zeker nadat je een aantal jaren flink pijn hebt moeten lijden. Maar tanden en kiezen kunnen in de loop de jaren weer scheef gaan groeien, tenzij je hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zo is een spalkje populair waarbij er een klein metalen draadje achter de tanden wordt geplaatst. Daarnaast zijn er ook nachtbeugels die de stand van jouw gebit vast houden. Deze doorzichtige beugels worden op maat voor je gemaakt en hoef je alleen ’s nachts te dragen. De orthodontist zal bepalen welke methode het beste geschikt is voor jouw tanden.

Hoe lang een retentiebeugel dragen?

Retentiebeugels om je tanden, kiezen en kaak in de juiste stand te houden draag je jouw hele leven lang mits jouw orthodontist anders aangeeft. Wanneer je een nachtbeugel draagt, draag je deze iedere nacht. Soms raad de orthodontist aan het na een aantal jaren af te bouwen na een paar nachten per week. Van het dragen heb je verder weinig last en het doet ook geen pijn meer. Een kleine moeite om je tanden dus recht te houden na alle pijn die je tijdens het dragen van de andere beugels hebt gehad.

Hoe maak ik een retentiebeugel schoon?

Het is belangrijk om een retentiebeugel goed schoon te houden. Dit doe je het beste door de nachtbeugel ’s ochtends bij het uitdoen te poetsen met een tandenborstel. Poets hierbij niet te hard want hierdoor kun je de beugel beschadigen. Ook het gebruik van Steradent raden wij jou aan. In Steradent zit een actieve zuurstof die bacteriën verwijdert.

2 reacties op “Hoe lang een nachtbeugel dragen nadat je een beugel hebt gehad?”

  1. Inderdaad echt een aanrader om een retentiebeugel zo lang mogelijk te dragen. De stand van je tanden kan namelijk erg snel veranderen wanneer je deze niet meer indoet. Heb dit zelf gemerkt. Na vier maanden stonden mijn tanden weer op de oude plek.

  2. Ik ben waarschijnlijk mijn nachtbeugel kwijt geraakt wat moet ik nu doen ik heb hem nu al 2 dagen niet in gehad maaf ik ven bang dat me tanden weer scheef gaan staan en ik weer een plaatjesbeugel moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *