Hoe lang duurt het voordat een knoflookadem weg is?

Hoe lang duurt het voordat een knoflookadem weg is?

Knoflook is heerlijk als smaakmaker in gerechten. Maar helaas verdwijnt de geur van knoflook niet zomaar enkele uurtjes na het eten ervan. Hoe lang duurt het voordat een knoflookadem weg is? Dit en tips om de geur te verminderen, lees je in dit blog.

Hoe lang blijf je last houden van een knoflookadem?

Hoe lang duurt het tot de knoflookgeur weg is uit je mond? Knoflook wordt in ons lichaam maar lastig afgebroken door ons maag-darmkanaal. De langzame verteringsweg die de knoflook aflegt, verandert de chemische samenstelling. Het maag-darmkanaal kan methylsulfide (AMS), één van de bestanddelen in knoflook, niet afbreken. Er komen op dat moment onder andere zwavelverbindingen vrij. De gassen komen uiteindelijk in onze bloedbaan terecht en verlaten via onze huid (zweet) en mond (adem) ons lichaam.

Deze stoffen zijn soms nog wel tot dertig uur na het eten van de knoflook in de adem terug te vinden. Afhankelijk van de hoeveelheid en bereidingswijze kan je adem 8-24 uur ruiken naar knoflook. Het is dus niet gek dat je na het eten van een gerecht met (veel) knoflook de volgende dag nog steeds een knoflookadem hebt. Heb je een spannende date? Eet dan dus minimaal een dag van te voren geen knoflook meer.

Tips om de knoflookadem te verminderen

Knoflook is een te lekkere smaakmaker om niet in gerechten te verwerken. Knoflook gaat je hele systeem in. Het poetsen van je tanden, eten van peterselie, pepermuntjes, wat vaak wordt aangeraden, heeft geen enkele zin nadat je al knoflook hebt gegeten. De knoflook zit in je bloedbaan, dus iets daarna eten of drinken heeft weinig zin. Je moet wachten tot het vanzelf uit de bloedbaan is verdwenen. Meestal gebeurt dat in de loop van de volgende dag.

Wel kan het nuttig zijn om ingrediënten als appel, citroensap, munt, peterselie en spinazie te combineren in een gerecht. Door deze ingrediënten tegelijkertijd te eten, kun je een onaangename knoflooklucht iets beperken. Ook de bereiding speelt een rol. Hoe grondiger het teentje is stukgemaakt, hoe sterker de geur achteraf. Dat is dus het sterkst als je het teentje perst (dan gaan zowat alle cellen stuk), minder sterk als je het teentje hakt (alleen op de snijvlakken zijn cellen stuk) en (vrijwel) afwezig als je het teentje in zijn geheel poft. Ook is het effect van gekookte of gebakken knoflook (pastasaus bijv.) minder dan dat van rauwe tenen (bijvoorbeeld in knoflooksaus). Verder is er weinig dat je kunt doen om de knoflookgeur snel weg te nemen.

Waarom knoflook gezond is?

Ondanks dat het eten van knoflook een slechte adem veroorzaakt, is het eten van knoflook wel heel gezond. Zo verlaagt knoflook de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Daarnaast bevat knoflook antioxidanten, vitamine B1, ijzer, kalium en fosfor. Tevens helpt knoflook bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. Van de website Intermediar: Voor de geur in knoflook is een zwavelverbinding verantwoordelijk, het zogeheten allicin’, schrijft P. Boersma (Rotterdam) in Intermediair. ‘Er zijn twee strategieën om de allicin onschadelijk te maken. Je kunt het vóór consumptie verwijderen, bijvoorbeeld door de knoflook in olie in te leggen. De allicin trekt dan in het vet. De knoflook wordt daardoor ook milder’, schrijft hij. De andere strategie: de gevolgen bestrijden. ‘Je kunt allicin ook binden met de vluchtige oliën uit een aantal verse kruiden. Dat gaat bijvoorbeeld goed met tijm, rozemarijn en peterselie. Ook het chlorofyl, met name uit peterselie, bindt de allicin.’

    Ook andere voedingsmiddelen kunnen ingezet worden in de stankbestrijding. ‘In Spanje eet men tegen de knoflooklucht een paar kruidnagel. Andere tegengiften: een appel, een glas melk, honing of een paar glazen rode wijn’, aldus Boersma.” Kortom, hoe je de knoflook behandelt en wat je nog meer eet bepaalt ook hoe lang de zwavelverbinding in je lichaam blijft en er helemaal uitgezweet is.

Geef een reactie

Sluit Menu