Hoe je tong poetsen?

Hoe je tong poetsen?

Last van slechte adem, een vieze smaak in je mond of een geelwitte aanslag op je tong? Gelukkig is dit meestal gemakkelijk te voorkomen en anders te verhelpen. Iedere dag even je tong poetsen als onderdeel van de dagelijkse (mond)verzorging kan goed helpen.

Hoe je tong poetsen?

Je tong poetsen heeft als doel om bacteriën die in de mond en vooral achter op de tong te verwijderen. De tong heeft een ruw oppervlak en daar leven, net als op de tanden, veel bacteriën. Deze kunnen de oorzaak van slechte adem of geelwitte aanslag zijn.

Je tong poetsen doe je als volgt:

  • Steek de tong uit de mond en blijf goed ademen door de neus.
  • Zet je tandenborstel zo ver mogelijk achter op de tong en strijk met de borstel terug naar buiten / naar het puntje van je tong. Herhaal dit een paar keer.
  • Je hoeft niet hard te drukken en kunt hiervoor het beste alleen water gebruiken.
  • Spoel je mond met water als je klaar bent.
  • Spoel de tandenborstel na gebruik goed af.
  • Gebruik je een elektrische tandenborstel? Reinig je tong dan alleen met de borstel (toestel uit).

Het kan zijn dat je een paar keer moet kokhalzen. Dit is een natuurlijke reflex en niet gevaarlijk. Je hoeft hier niet van te schrikken. Zet dan de borstel iets minder ver op je tong.

Je tong reinigen kun je met je tandenborstel doen maar er zijn ook speciale tongreinigers op de markt die nog beter hun werk doen. Dit is een goede optie als het gebruik van een tandenborstel voor het reinigen van de tong niet bevalt. Het gebruik van de tongreiniger is vergelijkbaar met wat hierboven beschreven is. Een goede tongreiniger koop je hier.

Heb je last van kokhalsneigingen tijdens het reinigen van de tong maar wil je wel de bacteriën op je tong verwijderen? Koop dan een goed mondwater. Wij raden net als tandartsen Halita mondspoelmiddel aan.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu