Ga naar de inhoud

Hoe gaatjes voorkomen?

Hoe gaatjes voorkomen

Misschien heb je pas geleden een gaatje gehad, of heb je het geluk dat jij (of je kind) er nu nog geen last van hebt. Gelukkig zijn gaatjes goed te voorkomen met enkele van onderstaande tips.

Hoe ontstaan gaatjes

Om te weten te komen hoe we gaatjes kunnen voorkomen moeten we eerst begrijpen hoe ze ontstaan. Gaatjes ontstaan door tandplak. Tandplak is een kleverig laagje dat hoofzakelijk uit bacteriën bestaat. Die bacteriën leven van suiker en zetmeel dat na eten of drinken op ons gebit achter blijft. Van die suikers en zetmeel maken de bacteriën een zuur, dat het glazuur (buitenste laagje van je tanden en kiezen) oplost. Als het glazuur is aangetast kunnen de bacteriën in de tand zelf gaan zitten en krijg je al snel tandpijn.

Hoe gaatjes voorkomen?

Nu we weten hoe gaatjes ontstaan kunnen we ook een aantal effectieve tips tegen tandplak geven, die daarmee helpen om gaatjes te voorkomen.
De meest effectieve manier om gaatjes te voorkomen is om de tandplaque regelmatig te verwijderen door de tanden twee keer per dag te poetsen. Poets ‘s morgens voordat je naar school of werk gaat en ‘s avonds voor het slapen gaan je gebit. Eet of drink na het poetsen ‘s avonds niets meer. Poets minimaal 2 minuten lang.

We adviseren je om ook 1x per dag te flossen of met een tandenstoker de ruimtes tussen de tanden vrij te maken. Dit doe je voordat je gaat poetsen.
Het advies is dan ook om fluoride houdende tandpasta’s te gebruiken. Fluoride zorgt er namelijk voor dat het tandglazuur stevig blijft. Poetsen met een fluoride bevattende tandpasta zorgt ervoor dat er de gehele dag een lage concentratie fluoride in de mond aanwezig is en dat biedt een extra bescherming tegen tandbederf. Wij raden elmex Anti-Cariës tandpasta aan.
Voorheen dachten velen dat je hard moest poetsen om alle bacteriën te verwijderen. Dat is echter een fabeltje. Hard poetsen kan zelfs je tandvlees beschadigen. Daarom is het eerder raadzaam om een tandenborstel te nemen die aan de kop zacht is. Wij raden de zachte tandenborstel van meridol aan (door ons als beste getest).

De laatste tip die we je mee willen geven is het spoelen met mondspoeling om zo bacteriën en tandplak te verwijderen. Tandspoeling komt bij de moeilijk te bereiken plaatsen tussen de tanden en zorgt voor extra fluoride. Wij raden Elmex Anti-Cariës tandspoeling aan met het snelwerkende Aminfluoride.

Ongeacht wat je eet of drinkt, gaatjes voorkomen begint dus allemaal met goed poetsen. Let er op dat je daarvoor de goede tandenborstel (niet te hard!) en tandpasta (met fluoride) gebruikt.

Wij raden je aan om hiervoor de zachte tandenborstel van Meridol te gebruiken. Deze zachte tandenborstel is door ons als beste getest en reinigt het gebit grondig. De gekruiste haren reinigen ook de tussenruimtes op effectieve wijze. De zachte haren voorkomen bovendien dat je te hard poetst. Deze tandenborstel koop je hier.  Koop eventueel ook een paar goede tandenstokers en flosdraad er bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *