Ga naar de inhoud

Hoe ga je om met een kind dat bang is voor de tandarts?

Hoe ga je om met een kind dat bang is voor de tandarts?

Niemand vindt het fijn om naar de tandarts te gaan. Niet alleen volwassenen kunnen flink tegen een bezoek aan de tandarts opzien, maar kinderen kunnen zelfs ook bang of angstig zijn. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Oorzaak angst voor de tandarts

Een volwassene die bang is voor de tandarts kan hiervoor meestal een goede reden bedenken. Deze angst komt meestal voort uit een tandartstrauma uit de jeugd. Welke volwassene herinnert zich niet de schooltandarts? Ook bij kinderen wordt angst gevoed door eerdere (negatieve) ervaringen, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het kan ook zijn dat jouw kind merkt dat jij of andere familieleden het niet prettig vinden om naar de tandarts te gaan. Ook spookverhalen van andere kinderen of broertjes/zusjes kunnen de angst voor een bezoekje veroorzaken en versterken.

Hoe kun je voorkomen om deze angst over te brengen op je kind?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat gezegde gaat ook hier op. Wij adviseren om je kind al vanaf dat het een baby is mee naar de tandarts. Zo leer je het kind dat een bezoek aan de tandarts net zo normaal is als een bezoek aan de supermarkt. Vanaf het moment dat een kind een beetje begrijpt wat een tandarts doet, kun je het kind op schoot nemen in de tandartsstoel en de tandarts de tandjes laten tellen. Als dit goed gaat kan een volgend bezoek worden uitgebreid met een korte poetsbeurt. Zo went het kind langzaam aan het tandartsbezoek.

De rol van de tandarts

De meeste tandartsen zijn over het algemeen heel kindvriendelijk en laten het kind, voor zo ver mogelijk, zelf de regie in handen houden. Het kind kan bijvoorbeeld de hand opsteken als het wil dat de tandarts even stopt met de behandeling. Meldt het vooraf bij de tandarts assistente dat je jouw kind voor het eerst meeneemt. De assistente kan dan mogelijk aanvullend advies geven en het bezoek voorbereiden.

Wat doe je als je kind toch erg bang is?

Bij een bezoek is het belangrijk om eerlijk te zijn over wat er gaat gebeuren, dat dit echt moet, hoe lang dit ongeveer duurt en dat het misschien even pijn doet. Zeg geen dingen die je niet kunt waarmaken. Om hem of haar gerust te stellen. Ook kan het helpen je kind bijvoorbeeld een cadeautje in het vooruitzicht te stellen wanneer het zich flink houdt. Als je kind echt heel erg bang is voor de tandarts is het verstandig om een dubbele afspraak in te plannen. De tandarts kan dan alle handelingen rustig op het gemak doen en jouw kind kan langzaam wennen. Bespreek dit met de assistente. Geef vooraf door dat je kind erg bang is. De tandarts kan dan hier in zijn werkwijze rekening mee kan houden. In veel gevallen krijg je nog aanvullende tips hoe je jouw kind kunt voorbereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *