Ga naar de inhoud

Goede bijtring bij doorkomen tandjes van baby’s?

bijtring baby's

Een bijtring kan voor verlichting zorgen wanneer vanaf het 5e a 6e maand de eerste melktandjes bij je baby doorkomen. Er zijn verschillende bijtringen te koop die je baby kunnen helpen als de tandjes doorbreken, maar welke is goed?

Een goede bijtring

Het doorbreken van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. Bijten op een gekoelde bijtring of een bijtring met reliëf geeft vaak verlichting en wordt als prettig ervaren door een baby. Overigens is het een misverstand dat een baby op de ring bijt omdat het tandvlees zeer doet. Je baby doet dat vooral omdat hij of zij het een lekker gevoel vindt. Het bijten op een (koude) bijtring heeft een masserende werking op de plek van het gevoelige tandvlees waar de tand of kies doorbreekt. Dat leidt af van de eventuele gevoeligheid bij het doorkomen van de tanden. Het troost en kalmeert.

Een goede en veilige bijtring kan niet doorgebeten worden, heeft geen scherpe uitsteeksels heeft en niet splintert. Wel mag hij geribbeld zijn, kan de ring in de koelkast gekoeld worden en moet hij niet te hard zijn. Wij hebben goede ervaringen met de Dubbele Koelbijtring van Sophie de Giraf. Dit speeltje heeft twee verschillende ringen met ieder een verschillende textuur. De baby kan zelf naar eigen wens kiezen waarop hij het liefst wilt kauwen. Daarnaast kan deze koelring goed gekoeld worden (maar dat hoeft niet) in de koelkast en is hij gemaakt van zacht materiaal. Advies: Leg een bijtring die gekoeld kan worden alleen in de koelkast, nooit in de diepvries. Een bevroren bijtring kan aan de lipjes vastvriezen

Lees ook: hoe tanden poetsen bij een baby

Het doorbreken van de tandjes

Vanaf 6 maanden kan het eerste tandje doorkomen. Bij sommige kinderen is dat al eerder en bij andere duurt het wat langer. Eerst komen de tanden en daarna de kiezen en hoektanden. Kinderen die hun tandjes krijgen kwijlen veel en steken vingers en andere dingen in hun mond, omdat het bijten/kauwen op dingen tijdens de doorbraak als prettig wordt ervaren. Je kunt zelf voelen of de eerste tandjes doorkomen, door met een vinger langs het tandvlees te voelen. Er kan een bobbeltje zitten of misschien al een puntje. Het tandvlees ziet er dan vaak wat wittig uit, maar kan ook juist rood zijn en mogelijk iets opgezet.

Het doorkomen van tandjes gaat helaas regelmatig gepaard met pijn of gevoeligheid. Zoals hierboven al vermeld kan een bijtring uitkomst bieden, maar het plekje masseren met een schone vinger kan ook verlichting bieden. Gelukkig blijkt uit een groot Nederlands onderzoek dat de meeste baby’s weinig last van hun nieuwe gebit hebben. Wel is het vaak zo dat ze van nature graag ergens op willen bijten, de bijtring biedt uitkomst.

Wat zijn jullie tips om de pijn bij het doorkomen van de tandjes bij jullie baby te verlichten?

1 reactie op “Goede bijtring bij doorkomen tandjes van baby’s?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *