Ga naar de inhoud

Gevoelige tanden? Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Veel mensen hebben last van gevoelige tanden. Het drinken van een lekker koud drankje of het eten van zure snoepjes kan hierdoor veranderen in een pijnlijke ervaring. Ook bij het poetsen en zelfs bij het inademen van koude lucht kunnen je tanden pijn doen. Je voelt dan een korte scherpe pijnscheut die voor je gevoel tot diep in de wortel van de tanden doorloopt. Hoewel het hebben van gevoelige tanden geen ernstige aandoening is, kan het dus wel erg vervelend zijn. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van gevoelige tanden en vertellen we wat je eraan kunt doen.

De oorzaken

Als je echt zeker wilt weten waarom jouw tanden overgevoelig zijn, kun je het best je tandarts raadplegen. De overgrote meerderheid van de gevoelige tanden worden echter veroorzaakt door het bloot komen te liggen van het tandbeen. Grote kans dus dat dit bij jou ook het geval is! Het tandbeen wordt namelijk normaal gezien bedekt door een laag glazuur (op de tand zelf) en door het tandvlees (aan de tandhals). Het tandbeen kan dus op twee manieren bloot komen te liggen. Ofwel verlies je tandweefsel en glazuur, ofwel trekt je tandvlees zich terug (of allebei). Om het hebben van gevoelige tanden te voorkomen, moet je dus deze twee oorzaken aanpakken.

Bescherm je glazuur

Het glazuur kan op verschillende manieren gaan slijten. Door het eten en drinken van voedingsmiddelen lost de glazuurlaag als het ware gedeeltelijk op. Het glazuur wordt daardoor in de loop van de jaren steeds dunner, maar door meer dan 7 eetmomenten (zuur) op een dag kun je dit proces versnellen. Beperk dus zoveel mogelijk het nuttigen van zure voedingsmiddelen. Tandartsen raden ongeveer 7 eet- en drinkmomenten per dag aan. Daarnaast is het poetsen van je tanden belangrijk om tandplak te verwijderen en zo de glazuurlaag sterk te houden. Poets je tanden tweemaal per dag, maar bij voorkeur minstens een uur nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Dat laatste is belangrijk omdat na het eten en drinken (behalve water) je tandglazuur tijdelijk wat zachter is.

Terugtrekkend tandvlees

Bij het ouder worden trekt je tandvlees zich vanzelf wat terug. Door goed te poetsen kun je dit proces echter vertragen. Zorg dat je niet te hard poetst en een zachte tandenborstel gebruikt, anders poets je het tandvlees weg. Tandvlees dat verdwenen is groeit niet meer terug. Ook goed flossen of beter nog, het gebruik van ragertjes helpt je tandglazuur gezond te houden. Gezond tandvlees zal zich namelijk minder snel terugtrekken. Naast poetsen helpt een gezonde levensstijl (voeding, niet roken) helpt hierbij enorm.

Tandpasta tegen tandhalsgevoeligheid

Wanneer je toch last hebt gekregen van gevoelige tanden kun je een speciale tandpasta gebruiken. Er bestaat speciale tandpasta voor mensen met gevoelige tanden. Deze tandpasta zorgt er voor dat er een tijdelijk laagje wordt gevormd over de tanden en zorgt ervoor dat het tandbeen minder gevoelig wordt. Ook is deze tandpasta gericht op het gezond houden van het tandvlees. En als je dat nog niet deed, poets dan altijd met een zachte tandenborstel of een elektrische tandenborstel met poetsdruk sensor. Als dat niet helpt kan de tandarts je tanden nog professioneel behandelen om de pijn weg te nemen.

Andere artikels over tandaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *