Ga naar de inhoud

Gevoelige tanden: wat is er aan te doen?

Gevoelige tanden

Een scherpe pijnscheut bij het eten of drinken van iets kouds, zoets of zuurs. Veel mensen hebben er wel eens last van: gevoelige tanden en tandhalzen. Is er nog wat aan te doen, zowel preventief als achteraf?

Oorzaak gevoelige tanden

De meest voorkomende reden waarom het eten of drinken van iets kouds, zoets of zuurs of aanraking met de tandenborstel zo veel pijn doet is omdat het tandvlees dat normaal gesproken de tandhalzen hoort te bedekken teruggetrokken of verdwenen is. Dit is voor een deel een ouderdomskwaal, hoe ouder je wordt hoe meer het tandvlees zich van nature steeds verder terug trekt. Maar ook te hard, te vaak of verkeerd poetsen kan er voor zorgen dat het tandvlees verdwijnt. In enkele gevallen trekt het tandvlees zich slechts tijdelijk terug, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent of stress hebt. Helaas zijn de twee eerst genoemde oorzaken het meest voorkomend en helaas ook blijvend.

Een andere oorzaak van gevoelige tanden is tanderosie. Door eten en drinken, met name zure en zoete dingen, slijt steeds een beetje tandglazuur weg. Dit is vooral het geval wanneer je meer dan 7x per dag iets eet of drink (anders dan water, koffie of thee). Pas daarnaast op met sterk schurende tandpasta, zoals whiteningtandpasta om rokersaanslag weg te halen.

Wat kan ik er aan doen?

Helaas groeit eenmaal verdwenen of teruggetrokken tandvlees nooit meer terug aan en ook bij tandglazuur is dat een (technisch) lastig verhaal. Er zijn gelukkig wel een aantal tips. Door op een goede manier te poetsen (wij adviseren een elektrische tandenborstel en te flossen) voorkom je dat je het tandvlees en tandglazuur verder beschadigd. Het voordeel van een elektrische tandenborstel is dat ze tandplak beter wegpoetsen en vaak ook een automatische beveiliging (en alarmpje) hebben tegen te hard poetsen. De Oral B Vitality vinden wij zelf een erg prettige en effectieve (en betaalbare) borstel.

Daarnaast adviseren we je een tandpasta te gebruiken die een beschermend laagje op de tanden achter laat. Hoewel dit laagje zeker niet heel de dag stand houdt kan het een deel van de pijn verlichten. Een goede tandpasta is Elmex Sensitive.

Blijf je last van gevoelige tanden houden? Ga dan langs de tandarts of mondhygiënist. Indien noodzakelijk kunnen zijn een laklaagje over de tandhalzen aanbrengen om pijn bij aanraking of eten te voorkomen. In ernstige gevallen kunnen ze de tandzenuw verwijderen, bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling.

2 reacties op “Gevoelige tanden: wat is er aan te doen?”

  1. Hallo deskundigen!

    Tja, ik worstel een beetje.
    Ik heb inderdaad last van gevoelige tanden. De mondhygiëniste heeft me die ‘groene Elmex’ (zoals ik het noem) aangeraden, maar oef, wat is die duur! Prodent, dat ik tot nog toe altijd gebruikte, is goedkoper. Hoe komt dat die zo duur is? Is dat echt nodig? En waarom zit er rond duurdere tandpasta’s vaak een kartonnen doosje? Ik heb het gevoel dat ik enkel voor dat doosje extra betaal en het is nog extra belasting voor het milieu ook. Of is daar toch een goede reden voor?

    Bedankt alvast voor een eventuele reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *