Gele tanden voorkomen en weer witter maken

Gele tanden voorkomen en weer witter maken

Een mooi wit gebit straalt vaak zelfverzekerdheid, verzorging en gezondheid uit. Veel mensen willen gele tanden dan ook graag voorkomen of verhelpen. Tanden worden geel door het dunner worden van het tandglazuur en verkleuren van het glazuur door aanslag uit eten, drinken en tabaksrook. Die aanslag is de voornaamste oorzaak van gele tanden, maar is gelukkig ook gemakkelijk te verwijderen.

Gele tanden voorkomen door goed poetsen

Een tand bestaat uit geelachtig tandbeen en daarover heen een dikke laag glazuur. Dit glazuur zorgt er voor dat het geelachtig tandbeen verborgen blijft. De weerkaatsing van licht op het tandglazuur geeft de witte uitstraling. Helaas wordt onze laag tandglazuur door ouderdom en slijtage steeds dunner. De gele kleur van het tandbeen wordt daardoor steeds beter zichtbaar. Aan de natuurlijke kleur van je tanden (de dikte van je tandglazuur) kun je weinig doen. Wel kun je proberen de slijtage zo lang mogelijk uit te stellen door je tanden goed te verzorgen. Door twee maal daags te poetsen verwijder je tandplak en bacteriën die zorgen voor aanvallen op het glazuur.

Gele tanden weer witter maken als poetsen niet genoeg is: whitening tandpasta

Goed tandenpoetsen gaat niet alleen het dunner worden (slijtage) van het tandglazuur tegen. Het helpt ook om de aanslag op je tanden en tandplak te verwijderen. Wanneer er tandplak of aanslag van koffie, thee, roken, kleurstoffen uit eten, etc. op jouw tanden zit, wordt de weerkaatsing minder en lijken jouw tanden geler. Helaas kun je niet alles wegpoetsen met normale tandpasta en ontstaat er na verloop van tijd alsnog een gelige of bruine verkleuring op je tanden.

Het regelmatig gebruiken van een whitening product of tandpasta biedt dan uitkomst. Die bevatten vaak andere verzorgende ingrediënten (bijv. peroxide) en iets meer schuurmiddel dan een normale tandpasta. De producten verwijderen de aanslag van tandplak, tandsteen en de kleurstoffen van de tanden. Een goed product is bijvoorbeeld de Truly Radiant Whitening booster van het merk ARM & HAMMER. Die gebruik je gewoon samen met je normale vertrouwde fluoride tandpasta. De whitening booster verwijdert de aanslag goed en er treedt een blekend effect op doordat het ook een beetje peroxide bevat, hetzelfde spul als wat tandartsen gebruiken voor het bleken van je tanden.

Gele tanden weer wit krijgen als de whitening tandpasta niet helpt

Naast goed poetsen en het regelmatig gebruiken van een whitening product is het ook verstandig om twee maal per jaar een tandartsafspraak te maken. De tandarts kan dan tandsteen verwijderen en de achtergebleven aanslag van je tanden polijsten. Bij de tandarts kun je ook terecht als je jouw tanden professioneel wilt laten bleken, zodat het glazuur weer optimaal kan weerkaatsen. Dit is echter een laatste redmiddel, want aan het bleken van tanden kleven ook veel nadelen.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu