Ga naar de inhoud

Feit of fabel: helpt tandpasta tegen een slechte adem?

helpt tandpasta tegen een slechte adem?

Een slechte adem is vervelend. Graag wil je een frisse adem, maar hoe zorg je hiervoor? Helpt tandpasta tegen een slechte adem? En wat doet tanden poetsen daar tegen? Wij zoeken het voor je uit.

Waar wordt een slechte adem door veroorzaakt?

Een slechte adem kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem zijn de bacteriën die achter op je tong leven van voedselrestjes. Dit wordt ook wel witte tongaanslag genoemd. Tongaanslag ontstaat doordat in de groeven achter op de tong bacteriën het afval afbreken en omzetten in vieze geuren. Een droge mond kan dit versterken. In minder dan 10% van de gevallen zijn de maag, gezondheidsklachten of gekruid eten de oorzaak. De mond goed reinigen is dus de belangrijkste maatregel om een vieze adem te voorkomen of verhelpen. Is tandenpoetsen dan voldoende?

Lees ook: Beste tandpasta: test en ervaringen

Is tanden poetsen nuttig tegen slechte adem?

Je tanden poetsen helpt om tandplak en bacteriën van op en rond je tanden en tandvlees te verwijderen. Tandpasta geeft je bovendien ook een lekkere (menthol) smaak in je mond. Die smaak maskeert ook de onaangename geur. Dat effect is helaas maar tijdelijk, de frisse geur van tandpasta is heel snel verdwenen. Dus hoe fris tandpasta ook smaakt en ruikt, tandpasta alleen is onvoldoende om onwelriekende geurtjes te maskeren. Tanden poetsen helpt wel om de bacteriën van de tanden te verwijderen, maar helaas poets je een slechte adem niet zomaar weg. Daar is meer voor nodig, want de oorzaak zit hem niet zozeer op je tanden, maar achterop je tong.

Gebruik een tongschraper

Heb je last van een slechte adem en witte aanslag op je tong? Probeer dan een tongschraper. De tongschraper verwijdert het witte tongbeslag op je tong dat zorgt voor de slechte adem. Hoe gebruik je de tongschraper? Steek je tong uit en plaats de tongschraper op het achterste deel van je tong. Haal de schraper langzaam naar voren en herhaal dit 3 tot 5 keer. Het verwijderen van het tongbeslag met een tongschraper is bij veel mensen de oplossing van een slechte adem.

Daarnaast adviseren we om 2x daags grondig met fluoridetandpasta de tanden te poetsen met een zachte tandenborstel. Een zachte tandenborstel verwijdert de meeste tandplak en beschadigt het tandvlees niet. Gebruik hierbij ook tandpasta, niet zozeer om een slechte adem te voorkomen, maar vooral omdat in allemaal ingrediënten zitten die goed zijn voor je tanden. Fluoride is bijvoorbeeld van belang om gaatjes te voorkomen en tandpasta het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te verwijderen. Een van de best beoordeelde tandpasta is Prodent Coolmint.

1 reactie op “Feit of fabel: helpt tandpasta tegen een slechte adem?”

  1. Een tongschraper helpt bij mij redelijk goed om een groot deel van de stinkende bacterieaanslag te verwijderen. Het is er stukken mee verbeterd volgens mijn man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *