Ga naar de inhoud

Voor het eerst naar de orthodontist?

Voor het eerst naar de orthodontist?

Al jij als volwassene of je kind voor de eerste keer naar de orthodontist gaat, kan dat best even spannend zijn. Om je voor te bereiden beschrijven we in dit artikel wat je het eerste bezoek kunt verwachten en wat er allemaal gedaan wordt.

Stand van de tanden

De eerste keren dat je langs de orthodontist gaat kijkt hij of zij of het echt nodig is dat je een beugel krijgt. Het eerste gesprek zal waarschijnlijk gaan over de stand van de tanden en of je daar last van hebt. Hij kijkt hoe alle tanden en kiezen in je mond staan en of er genoeg plaats is. Ook kijkt hij of je kaken goed op elkaar passen. Ook wordt gekeken naar de gezondheid van je gebit en eventuele problemen voor een beugel. Tenslotte wordt bij een kind ook gekeken of alle tanden en kiezen al gewisseld zijn.

Vervolgens worden tijdens dit eerste gesprek – maar soms ook pas bij het tweede consult – foto’s van de tanden en kiezen genomen. Dit gebeurt met rongenfoto’s. Daarnaast wordt er een gipsafdruk van je tanden gemaakt. Dit heet in de volksmond ‘happen’. Je moet daarvoor bijten in een soort pasta, waarin de afdruk van je tanden en kiezen achterblijft. De pasta wordt hard en dient als mal om er een gipsafdruk van te maken. Op basis daarvan wordt later de beugel gemaakt.

Hoe verder?

Met behulp van de foto’s en de gipsafdrukken gaat de orthodontist beoordelen welke behandeling en welke beugel het beste past om jou gebit netjes recht te zetten. Met het bespreken van het behandelplan krijg je te horen welke beugel je krijgt en waarom. Hierna plant de orthodontist een afspraak met je in om de beugel in de mond te plaatsen.

Nadat de beugel geplaatst is door de orthodontist zal de verdere behandeling in veel gevallen bestaan uit een controlebezoek, één keer in de 5 of 6 weken. Hoe zit het met de pijn van de behandeling? De behandeling doet verder geen pijn. Wel is het de eerste week na plaatsen en na het controle bezoek – waarin de beugel wordt bijgesteld – wat lastig eten en praten. Je went daar snel aan. In het totaal duurt een beugelbehandeling bij de orthodontist ongeveer 2 tot 3 jaar, afhankelijk van de stand van je tanden en kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *