Ga naar de inhoud

Een harde of zachte tandenborstel kopen?

Het aanbod tandenborstels is enorm. Van flexibele koppen tot fleurige handvaten tot wild geplaatste borstelharen. Om goed te kunnen poetsen zijn echter de borstelharen de belangrijkste eigenschap van een goede tandenborstel. Maar wat is het beste, zachte of harde borstelharen?

Harde of zachte tandenborstel

De borstelharen van een tandenborstel bepalen hoe goed het tandplak van het gebit wordt verwijderd. Veel mensen geven de voorkeur aan wat hardere borstelharen, omdat ze denken dat ze daarmee beter tandplak en aanslag kunnen verwijderen. Dat is echter niet het geval. Effectief tandenpoetsen kan prima met zachte en extra zachte borstelharen.

Toch is een harde tandenborstel is niet per definitie een slechte tandenborstel. Tandartsen adviseren echter wel een tandenborstel met zachte borstelharen, omdat de meeste mensen de gewoonte hebben hard te drukken en te hard te poetsen. En juist dat harde drukken, in combinatie met harde en stugge borstelharen, zorgt er voor dat het tandvlees beschadigt en zelfs wegpoetst wordt. Tandvlees dat eenmaal weggepoetst is, komt / groeit niet meer terug (lees meer over de gevolgen van te hard poetsen). Het gevolg zijn blote tandhalzen, die gevoelig zijn voor koude en warmte en sneller vatbaar zijn voor gaatjes. Ook kan hard poetsen in combinatie met harde borstelharen leiden tot beschadigingen aan het tandglazuur.

Waarom een zachte tandenborstel gebruiken?

Naast tandartsen, adviseren ook wij om een zachte tandenborstel te gebruiken. Dat advies geldt voor iedereen, ongeacht of je een probleemloos gebit hebt of juist last van gevoelige tanden of gevoelig tandvlees. Waarom adviseren wij een zachte tandenborstel? De zachte borstelharen zorgen voor een grondige en zachte reiniging van je tanden en tandvlees. De haren zijn vaak wat flexibeler dan die van de stuggere harde tandenborstels waardoor ze ook goed op de lastige plekken kunnen komen. Bovendien zitten er over het algemeen meer haren op de kop van een zachte tandenborstel. Het belangrijkste voordeel is in voorgaande alinea reeds beschreven: met een zachte tandenborstel voorkom je (samen met de juiste poetstechniek) dat het tandvlees wordt wegpoetst.

Wij raden je aan om de zachte tandenborstel van Meridol te gebruiken. Deze zachte tandenborstel is door ons als beste getest en reinigt het gebit grondig. De gekruiste haren reinigen ook de tussenruimtes op effectieve wijze. De zachte haren voorkomen bovendien dat je te hard poetst. Deze tandenborstel koop je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *