Ga naar de inhoud

Droge mond bij het wakker worden (slapen)

droge mond na het slapen

Iedereen heeft er wel eens last van: wakker worden met een droge mond na slapen. Wat kun je er aan doen om te voorkomen dat je een droge mond hebt na het slapen en wat is de oorzaak?

Oorzaken droge mond na het slapen

Als je ’s ochtend wakker wordt met een droge mond dan komt dat omdat de slijmvliezen in je mond uitgedroogd zijn. Dat wordt veroorzaakt door een drietal (samenhangende) oorzaken:

 1. Als je met een open mond slaap en ook nog eens door je mond in en uitademend droogt het speeksel langzaam op. Dit effect is groter wanneer bijvoorbeeld je neus verstopt zit.
 2. Tijdens de slaap staat de speekselproductie nagenoeg stil. Er komt dus weinig nieuw speeksel in je mond tijdens het slapen.
 3. Het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen (bijv. zout eten), genotsmiddelen (bijv. roken) en alcohol (‘kater’) kunnen er voor zorgen dat er vocht uit lichaam onttrokken wordt, waardoor je de volgende ochtend een droge mond hebt. Hetzelfde gebeurd wanneer je gedurende de dag te weinig gedronken hebt

Soms kunnen ook de omstandigheden op je slaapkamer een bijdragen leveren, bijvoorbeeld droge lucht door het verwarmen van je huis of het koelen met een airco.

Wat kun je doen aan een droge mond na het slapen

Bij gezonde mensen gaan de speekselklieren zodra je wakker bent weer langzaam aan het werkt (ook na een kater door te veel alcohol). Zeker nadat je jouw tanden hebt gepoetst of hebt gegeten (kauwen) zijn in veel gevallen de speekselklieren weer voldoende gestimuleerd om de mond te bevochtigen. Ook een paar kleine slokjes water nadat je bent opgestaan helpen om een droge mond na het slapen te verhelpen.

Ook de dag / avond voor het slapen kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je de volgende ochtend wakker wordt met een uitgedroogd gevoel.

 • Drink minimaal 1,5 liter water per dag met kleine slokjes.
 • Vermijd tabak en alcohol-, suiker- of cafeïne houdende drank. Zij maken de mond droog. Hetzelfde geldt voor mondspoeling met alcohol erin.
 • Gebruik ’s nachts een luchtbevochtiger in de slaapkamer.
 • Verstopte neus? Stoom voor het slapen, gebruik neusspray en/of leg een ui naast je bed.
 • Last van snurken / slaapapneu? Vraag je huisarts wat je hier aan kunt doen.
 • Tip: doe een tape over je mond om hem dicht te houden tijdens je slaap.

Extra belangrijk: goed tandenpoetsen!

Bij weinig speeksel is het extra belangrijk om de tanden goed schoon te maken. Poets daarom ook ’s ochtends, daarmee breng je de speekselproductie weer op gang. Speeksel beschermt je tanden en kiezen tegen gaatjes, maar bij een droge mond zijn ze een tijdje niet meer beschermt geweest waardoor bacteriën vrij spel hebben gehad. Gebruik voor het tandenpoetsen bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Lees hier wat wij de beste elektrische tandenborstel vinden. Bij een elektrisch poetsen doet het apparaat het werk voor je, op zo’n snelheid dat je nooit kunt evenaren met een handtandenborstel. Je poetst dus vele malen effectiever. Poets je tanden altijd voordat je gaat ontbijten en nooit vlak daarna (lees hier waarom).

En die slechte adem in de ochtend?

Een droge mond betekent vaak ook een slechte adem. Bijna iedereen heeft ‘sochtends last van een onaangename mondgeur. Zoals we al zagen zijn het lichaam en je speekselklieren ’s nachts in rust. De bacteriën op je tong blijven echter wel actief en produceren stoffen die stinken (zwavelverbindingen). Zonder de beschermende werking van speeksel kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Ook voor slechte adem in de ochtend geldt dus: de tanden poetsen om de speekselproductie op gang te brengen en water drinken. Daarnaast helpt het om de bacteriën ’s ochtends van de tong te verwijderen met een tongschraper. Zo kun je fris de dag in zonder stinkende adem.

Eveline van der Sluijs, Prevention and Therapy of Periodontal Diseases and Oral Malodour, Brush, rinse and cool. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, 2017.

2 reacties op “Droge mond bij het wakker worden (slapen)”

 1. Bij de gegeven oorzaken staat onderaan de oorzaken een zin: Hetzelfde gebeurd wanneer je gedurende de dag te weinig gedronken hebt.

  Gebeurd = gebeurt
  Kleine tip 🙂

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *