Diabetes (suikerziekte) en de gezondheid van het gebit

Diabetes (suikerziekte) en de gezondheid van het gebit

Mensen die last hebben van Diabetes (suikerziekte) hebben relatief vaak ook last van problemen aan tanden, kiezen en tandvlees. De voornaamste oorzaak hiervan is dat het tandvlees en andere weefsels in de mond bij mensen met diabetes minder goed doorbloed is.

Tandvleesproblemen en diabetes

Het tandvlees vormt een belangrijke eerste bescherming tegen bacteriën. Doordat de bloedvaten in het tandvlees minder doorbloed zijn bij mensen met diabetes, is de weerstand van het tandvlees ook lager. De afweer tegen bacteriën (in tandplak) neemt af waardoor schadelijke bacteriën het lichaam binnendringen met het risico op bijvoorbeeld hart- of vaatziekten en natuurlijk tandvleesontstekingen.

Doordat het tandvlees minder snel bloed (ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt) merken mensen met diabetes de ontsteking niet of pas heel laat op. Bovendien geneest de ontsteking heel slecht. De ontsteking kan zich kan hierdoor vrijwel ongemerkt uitbreiden. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking). Uiteindelijk kan ook het kaakbot worden
aangetast en kunnen tanden en kiezen los in de kaak komen te staan.

Droge mond en suikerziekte

Daarnaast zorgt diabetes soms voor een droge mond. Hoewel dat op zichzelf al vervelend is kunnen er daardoor ook sneller gaatjes ontstaan. Speeksel is namelijk het beste (natuurlijke) beschermingsmiddel tegen gaatjes. Het zorgt er voor dat schadelijke bacteriën minder kans hebben en tandplakvorming geremd wordt. Naast de te hoge bloedglucosewaarden en voedsel met veel suiker vormt dit dus een extra risico voor je tanden.

Wat kan je zelf doen?

Doordat je nu op de hoogte bent van de twee voornaamste risico’s, kun je hier ook rekening mee houden bij de verzorging van je gebit. Met onderstaande tips voorkom je als suikerpatiënt problemen aan tanden, kiezen en tandvlees.

  • Goed poetsen: poets 2x per dag met een zachte tandenborstel (bijv. deze van meridol) en een goede fluoride tandpasta (bijvoorbeeld deze van meridol ). Door een zachte tandenborstel te gebruiken voorkom je slijtage van tandvlees (wegpoetsen) en tandglazuur, terwijl je er net zo goed mee poetst als met een harde tandenborstel.
  • Tussenruimtes reinigen: daarnaast raden we aan de ruimtes tussen je tanden 1x per dag goed te reinigen met bijvoorbeeld flosdraad, tandenstokers of ragers. Die laatste zijn het meest veilig voor uw gebit en het effectiefst. Goede raggertjes zijn die van TePe
  • Goede bloedsuikerspiegel: Hoge bloedglucosewaarden hebben ook invloed op je tanden, en speeksel en daarmee je mondgezondheid. De kans dat je last krijgt van tandvleesontstekingen of gaatjes, neemt toe.
  • Controle bij de tandarts: om vroegtijdig problemen te ontdekken en te verhelpen is het bij mensen met diabetes van belang om 2x per jaar op controle te gaan bij de tandarts. Vertel hem of haar dat je diabetes hebt. Als je last hebt van diabetes behoor je tot een risicogroep.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. Ik ben nog erg jong, maar heb wel last van diabetes. Moet ik mij ook zorgen maken?

Geef een reactie

Sluit Menu