Meteen naar de inhoud

De beste tandpasta voor jou: tips, test en ervaringen

Je wilt een tandpasta die voor mooie tanden zorgt, een frisse smaak heeft, goed tandplak en aanslag verwijdert en goed is voor je tanden. Maar welke tandpasta is de beste? Ik ga je met dit artikel helpen de beste tandpasta voor jou te vinden!

Samenvatting

Mijn top 3 tandpasta:

 1. Elmex anti-caries
 2. Prodent Cool mint
 3. Sensodyne Fresh Mint

Lees hieronder verder hoe je de voor jou beste tandpasta kiest en hoe ik tot bovenstaande selectie ben gekomen.

Veel verschillende soorten tandpasta

Er zijn vele verschillende tandpasta’s te koop, maar welke zorgt voor mooie tanden, poetst het beste, heeft de lekkerste (na)smaak en is het fijnst in gebruik? Welke tandpasta helpt je ’s ochtends van die onaangename smaak en geur af. Kies je een simpele tandpasta met menthol smaak of juist eentje met geneeskrachtige kruiden als ingrediënt? Heb je een tandpasta nodig die tandsteen voorkomt of één die je tandvlees helpt gezond te houden? En geeft die whitening tandpasta echt wel wittere tanden?

Is tandpasta noodzakelijk?

Ik begrijp dat zoveel verschillende soorten bijna overweldigend kan zijn. Ik ga je daarom helpen om de voor jou beste tandpasta te kiezen. Maar ik begin bij het begin. Heb je eigenlijk wel tandpasta nodig voor een schoon gebit? Heel eerlijk: het antwoord daarop is nee. Met tandpasta verwijder je namelijk niet meer tandplak dan zonder, zo blijkt uit onderzoek. Denk nu niet dat je geen tandpasta meer nodig hebt. De onderzoeken zeggen niet dat het nutteloos is om met tandpasta te poetsen. De actieve ingrediënten beschermen namelijk de tanden en het tandvlees. De fluoride in tandpasta is bijvoorbeeld onmisbaar voor een gezond gebit en beschermt tegen gaatjes. Daarnaast zorgt de smaak voor een fris gevoel en korte tijd voor een frisse adem.

De beste tandpasta

Waar moet je op letten bij het kiezen van een tandpasta? Een goede tandpasta moet voldoen aan een aantal eigenschappen.

Stap 1: zit er fluoride in?

Kies een tandpasta met fluoride. Het nut van fluoride staat onomstotelijk vast en tandpasta is daar een goede toedieningsvorm voor. Het heeft de eigenschap om de tanden tegen cariës (gaatjes) te beschermen. Het zorgt er voor dat het glazuur van tanden en kiezen harder wordt, zodat deze minder kwetsbaar zijn voor zuuraanvallen van bacteriën. Voor de fluoride maakt het niet uit welk merk je kiest, als het er maar in voldoende mate in zit. Een toevoeging van 1000-1500 mg/kg aan tandpasta is wenselijk. De fluoride in tandpasta is niet schadelijk.

Stap 2: hoe smaakt de tandpasta?

Ik kan mij voorstellen dat je de smaak van tandpasta belangrijk vindt. Ik ook. Een belangrijke eigenschap van de beste tandpasta is dan ook of je die lekker vindt smaken. Baseer je keuze daarom vooral op welke tandpasta je lekker vindt. Een lekkere smaak geeft dat frisse gevoel, die frisse adem en zorgt er ook voor dat je langer poetst.

Stap 3: andere gewenste eigenschappen?

Tenslotte kun je er baat bij hebben een tandpasta met specifieke eigenschappen te kiezen. Bijvoorbeeld één die geschikt is voor gevoelige tanden. Deze tandpasta’s bevatten stofjes die kunnen helpen tegen gevoelige tanden, maar dat hoeft niet per se. Bij de ene persoon heeft dit wel effect, bij de ander niet. Dat is een kwestie van uitproberen. Er zijn tandpasta’s voor o.a. de volgende problemen:

 • Whitening tandpasta’s: deze tandpasta’s verwijderen oppervlakkige verkleuring die bijvoorbeeld ontstaat door het drinken van koffie, thee of rode wijn. Ze bevatten meer schuurmiddel en een ingrediënt dat een verbinding aangaat met de kleurstof. Ze verwijderen dus vooral aanslag aan de buitenkant van je tanden, maar maken je tanden niet witter. Je tandkleur wordt namelijk voor het grootste deel bepaald door het onderliggende tandbeen. Pas om met veelvuldig gebruik van dit type tandpasta. De schuurmiddelen kunnen er voor zorgen dat je tandglazuur dunner wordt. Ons advies: koop een normale tandpasta, want ook die verwijdert de meeste aanslag prima.
 • Tandpasta voor gevoelige tanden: deze tandpasta’s bevatten ingrediënten die zorgen voor een verminderde pijnprikkel rond de kwetsbare tandhalzen.
 • Anti-tandsteen: Aan anti-tandsteen tandpasta zijn ingrediënten toegevoegd die ervoor zorgen dat de verkalking van tandplak wordt geremd (tot enkele uren na het tandenpoetsen).
 • Tandpasta tegen tandvleesontsteking: tandpasta’s van dit type bevatten antibacteriële middelen of ingrediënten die de genezing / gezondheid van tandvlees ten goede kunnen komen of een combinatie daarvan. Ons advies: gebruik de tandpasta’s waar antibacteriële middelen aan toegevoegd zijn alleen op aanraden van de tandarts. Tandpasta’s met ingrediënten ter voorkomen van tandvleesproblemen kunnen zonder problemen gebruikt worden.

Stap 1 en stap 2 zijn het belangrijkst om de voor jou beste tandpasta te kiezen. Sommige mensen hebben baat bij tandpasta’s die voldoen aan de eigenschappen in stap 3, maar dat geldt niet voor iedereen. Bij veel mensen volstaat een generieke tandpasta die fluoride bevat en lekker smaakt. Ik richt mij in deze keuzehulp vooral op stap 1 en 2.

Mijn top 3 beste tandpasta

Als ik zelf bovenstaande eigenschappen gebruik om een keuze te maken, kom ik voor mijzelf tot onderstaande selectie. Ik leg per keuze uit waarom ik vind dat dit de beste tandpasta is.

Elmex anti-caries

De Elmex anti-caries tandpasta heeft een milde smaak en ervaar ik als prettig in de mond. Ook het schuim verhoudt zich ten opzichte van de andere merken prima. Niet te veel schuim en niet te weinig. De Elmex tandpasta geeft tijdelijk een frisse adem en bevat voldoende fluoride en heeft een voldoende reinigende (slijpende) werking om tandplak, koffie en rookaanslag te verwijderen. De Elmex staat bij mij op de eerste plaats in deze top 3. Dat komt vooral omdat het de beste generieke tandpasta is. Veel mensen vinden de milde tandpasta lekker smaken. Verder voldoet de tandpasta aan alle noodzakelijke eisen.

Prodent Cool mint

Deze tandpasta is door de consumentbond als beste beoordeeld. De smaak van Prodent Cool mint is wat sterker dan de Elmex. Persoonlijk vind ik dat wel prettig. De tandpasta bevat ruim voldoende fluoride: 1450 MG/kg. Ook deze tandpasta verwijdert dagelijkse verkleuringen door de prima reinigende (slijpende) werking. Hij geeft dus mooie tanden. Voor wie houdt van een sterkere mint smaak en een iets langer durende frisse adem is dit de beste keus. Daarnaast is het verreweg een van de goedkoopste tandpasta’s. Goed en goedkoop dus!

Sensodyne Fresh Mint

Deze tandpasta heeft een pepermuntsmaak voor een schoon en verfrissend gevoel. Ik vind het een lekkere frisse smaak, net weer iets anders dan de Prodent en Elemex. De Sensodyne heeft een iets minder reinigeden werking om tandplak, koffie en rookaanslag te verwijderen. Dat verklaart mogelijk dat deze tandpasta prettig is voor mensen met gevoelige tanden en tandhalzen. Heb je gevoelige tandhalzen, dan is deze Sensodyne zeker een aanrader.

Persoonlijke voorkeur

Bovenstaande selectie is dus mijn persoonlijke voorkeur als ik kijk naar de tandpastas die ik de afgelopen jaren heb getest (en dat zijn er best wel wat). Het is een top 3, maar de resultaten ontlopen elkaar niet veel. Het is vooral de voorkeur in smaak van tandpasta die per persoon kan verschillen. Kies dus vooral een tandpasta die jij lekker vindt en die aansluit op je individuele behoeften.

Tot zover mijn tips voor het kopen van een goede tandpasta. Ik hoop dat je een goede keuze kunt maken. Deel ook vooral in de reacties onder dit artikel welk merk jouw voorkeur heeft en waarom!

Hoe zit het met goedkope tandpasta?

Het beste tandpastamerk voor jou is het merk dat je aanspreekt en dat helpt bij het voorkomen van tandproblemen waar jij mee te maken kunt hebben. Het merk maakt uiteindelijk niet veel uit, of het nu een huismerk of een A-merk is. Een goede tandpasta hoeft dus niet duur te zijn. Tandpasta’s worden pas in Nederland toegelaten als ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Daardoor weten we dat ieder merk, ook in goedkope winkels, aan de minimumeisen voldoet.

Hoe goed je tandenpoetsen

Ik wil dit artikel eindigen met tips om je tanden goed te poetsen. Veel belangrijker dan tandpasta is namelijk dat je op de juiste manier poetst. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een elektrische tandenborstel. Elektrische borstels halen gemiddeld genomen meer plaque weg. Ik wil je drie tips meegeven die je helpen je tanden goed te poetsen:

 • Houd je aandacht er bij en poets elk vlak: twee minuten poetsen lijkt lang, maar is echt zo voorbij als je jouw aandacht er bij houdt. Steek niet achteloos de tandenborstel in je mond. En ga ook niet poetsen en tegelijkertijd iets anders doen (zoals rondlopen, de wasmachine aanzetten, etc.). Mijn tip is: kijk jezelf tijdens een poetsbeurt recht in de spiegel aan. Ga na of je overal geweest bent in de mond. Dat betekent: linkboven, rechtsboven, linksonder, rechtsonder, en bij elk van die kwadranten aan de binnenzijde, buitenzijde en op het kauwvlak gepoetst.
 • Maak kleine bewegingen: Gebruik je een handtandenborstel? Maak dan kleine bewegingen. Gebruik je een elektrische tandenborstel? Beweeg dan heel langzaam over de tanden. Het liefst houd je de tandenborstel een seconde stil op de tand voordat je naar de volgende gaat. Wat je niet moet doen? Poetsen alsof je de keukenvloer schrobt of hard drukken op de tandenborstel.
 • Routine helpt. Ik poets zelf altijd in de ochtend na het douchen en voor het ontbijt (poets nooit vlak na eten). Daarnaast poets ik vlak voor het slapen gaan. Het is vast onderdeel van mijn routine en ik weet dat het 2 minuten van mijn tijd kost. Die tijd neem ik.
Voor een professionele mondverzorging

2 reacties op “De beste tandpasta voor jou: tips, test en ervaringen”

 1. Een tandarts… uit het midden van het land...

  Kortom: de beste tandpasta is die met fluoride en die jij lekker vindt. Prima artikel en prima advies!

  Ik wil als tip voor het tandenpoetsen nog toevoegen: Naspoelen is onverstandig. Met water spoel je namelijk de werkzame stoffen uit de tandpasta weg. Uitspugen is voldoende.

 2. Met naspoelen spoel je wel de resterende voedselresten weg. Voedselresten kunnen zich anders nestelen in de interdentale ruimten en daar (tandhals)cariës veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *