/ Verzorging / De beste tandpasta’s zonder fluoride

De beste tandpasta’s zonder fluoride

Hanneke de Groot on 10 juli 2016 - 18:59 in Verzorging

Een groeiend aantal mensen geeft de voorkeur aan tandpasta’s zonder fluoride. Wij hebben een aantal tandpasta’s zonder fluoride toevoeging getest. In dit artikel vindt je de resultaten van de test en geven we advies welke tandpasta zonder fluoride het beste is.

De tandpasta’s zonder fluoride en de test

Voor deze test hebben we de volgende merken geselecteerd: Weleda Saline, Sensodyne original en Parodontax. Dit zijn de best verkrijgbare tandpasta’s zonder fluoride, te koop bij de meeste drogisterijen en bij bol.com. Er zitten wat betreft ingrediënten veel verschillen tussen deze merken. De Sensodyne en de Parodontax bevatten grotendeels dezelfde ingrediënten als normale tandpasta. Dat is logisch, omdat deze ingrediënten noodzakelijk zijn voor de schurende werking en ‘zeep’ functie. De Weleda tandpasta heeft een iets andere samenstelling. De geselecteerde merken bevatten uiteraard geen fluoride.

We hebben deze tandpasta’s zonder fluoride getest op de volgende manier. Een goede tandpasta moet tandplak en aanslag verwijderen, zonder dat het tandglazuur slijt of aangetast wordt. Een bijkomende eigenschap is dat een goede tandpasta zorgt voor een fris mondgevoel, dat wil zeggen: een frisse adem, vorm tijdens het gebruik en structuur.

Met deze eigenschappen in het achterhoofd hebben we een groepje testgebruikers gevraagd om tandpasta te beoordelen. Zij beoordeelden elk individueel de tandpasta op smaak, poetsgemak en poetsresultaat. Elke tester heeft een score / cijfer gegeven en het gemiddelde daarvan zie je gerangschikt in onderstaande uitslag.

Welke tandpasta zonder fluoride kopen?

De testgebruikers hebben gemiddeld de volgende cijfers gegeven aan de genoemde tandpasta’s.
1. Weleda Saline scoorde gemiddeld een 8.5
2. Parodontax Fluoridevrij kreeg een 7.5
3. Sensodyne Classic / original werd beoordeeld met een 7.2

Weleda wordt veruit als beste tandpasta zonder fluoride beoordeeld door het groepje testgebruikers. De andere twee merken, de parodontax en sensodyne, werden ook goed in zowel poetsresultaat als poetsgemak beoordeeld, maar de ingrediëntenlijst en de twijfel bij een aantal testers bij deze grote merken winnen het niet van de meer biologische en duurzame insteek van de Weleda producten.

De Weleda Saline tandpasta was voor veel testers wel even wennen, omdat de smaak anders is (zouter) als de bekendere tandpasta. Het zeezout in de pasta bestaat uit zoutkristallen, die de structuur van de tandpasta korrelig maken. Na enkele malen poetsen was vrijwel iedere tester enthousiast over de smaak. Enkele vonden het een nadeel dat de tandpasta weinig schuimt, aan de tandpasta zijn geen fluoride en synthetische schuimmiddelen toegevoegd. Ondanks dat de tandpasta niet veel schuimt doet het wel goed zijn werk. Enkele testers hebben met een poetsverklikker gecontroleerd hoe goed de tandplak was verwijderd na een poetsbeurt. Al met al krijgt deze tandpasta dus een zeer ruime voldoende van alle gebruikers en staat daarom met stip op nummer 1. De Weleda Saline tandpasta roepen we hierbij uit als de beste tandpasta zonder fluoride die op dit moment te koop is.

7 PLAATS REACTIE
Review
De beste tandpasta’s zonder fluoride
3.5 (70%) 6 votes

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties
 • 10 juli 2016

  Ik heb me suf gezocht naar tandpasta zonder fluor, destijds niet gevonden, gelukkig nu wel.

  Cielke
  Beantwoorden
  • 13 juni 2017

   Welke tandpasta is het dan?

   Saaf Wakid
   Beantwoorden
 • 30 december 2016

  Top, ik heb de Weleda Saline gekocht om eens te proberen

  Yasmin
  Beantwoorden
 • 28 augustus 2017

  Wat je uiteraard wil weten is niet of de tandpasta lekker smaakt of prettig poetst (ik vind eerlijk gezegd alle tandpasta’s vies) maar of hij goed schoonmaakt en op termijn er minder of geen gaatjes ontstaan. Vooral dat laatste blijft bij ‘reviews’ veelal buiten schot terwijl het de belangrijkste factor hoort te zijn bij de keuze voor een tandpasta en een test, Dus waar ik wel nieuwsgierig naar ben is hoe de fluorvrije tandpasta’s op termijn presteren t.o.v. de tandpasta’s met fluor als het gaat om meer of minder gaatjes?

  Kees
  Beantwoorden
  • 10 april 2018

   Mijn ervaring: ik had 9 gaatjes na 2 jaar poetsen met een fluorvrije tandpasta van de kruidvat…

   kyara
   Beantwoorden
 • 13 mei 2018

  SPLAT tandpasta bij Etos, beter dan welke fluoridevrije tandpasta dan ook.

  Maarten
  Beantwoorden