Ga naar de inhoud

De beste elektrische tandenborstel voor kinderen

beste elektrische tandenborstel voor kinderen

Het kan soms lastig zijn om kinderen hun tanden te laten poetsen. Een elektrische tandenborstel helpt kinderen op een leuke manier om de tanden goed te poetsen. Daarnaast verwijdert een elektrische borstel veel meer tandplak dan een handtandenborstel. Maar wat is nu de beste elektrische tandenborstel voor kinderen?

Samenvatting

In dit artikel kom ik tot de conclusie dat de volgende drie tandenborstels erg geschikt zijn kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook: de beste elektrische tandenborstel voor volwassenen

Het belang van het goed poetsen van melktanden!

Kinderen tanden leren poetsen is niet altijd gemakkelijk. Vaak lukt het dan ook (nog) niet om 2x per dag te poetsen. Dat blijkt ook wel uit onderzoek: meer dan de helft van de kinderen heeft op vijfjarige leeftijd gemiddeld acht gaatjes! Vaak geven slecht verzorgde melktanden (gaatjes, erosie, verkleuring) later ook problemen bij de volwassen tanden. Het is daarom belangrijk om je zoontje of dochtertje twee keer per dag te laten poetsen met tandpasta met fluoride. Het op jonge leeftijd niet aanleren van goede poetsgewoontes heeft bijna altijd gevolgen voor het gebit op latere leeftijd.

Hoe kun je er voor zorgen dat jouw kind wel goed zijn of haar tanden poetst en dat het niet elke dag een ‘gevecht’ is om dat gedaan te krijgen? Een elektrische tandenborstel kan daarbij helpen!

Elektrische tandenborstel voor mijn dochter

Misschien vind je het net als mij moeilijk om de juiste elektrische tandenborstel te kiezen. Ik heb een aantal elektrische tandenborstels voor kinderen getest en vergeleken. In dit artikel help ik je de beste elektrische tandenborstel voor jouw zoontje of dochtertje te vinden. Ik neem jullie mee met de wijze waarop ik een elektrische borstel voor mijn dochtertje heb uitgezocht.

Beste elektrische tandenborstel voor kinderen

De beste elektrische tandenborstel voor kinderen moet voldoen aan een aantal eigenschappen. Ik som de belangrijkste eigenschappen hier op.

Stap 1: Poetsresultaat

Een elektrische tandenborstel die goed tandplak verwijdert op en van tussen de tanden van het kind is het allerbelangrijkste. Het voordeel van een elektrische tandenborstel is vooral dat de borstelkop zelf de poetsbeweging maakt. Dat doet het apparaat veel effectiever dan een kind, in kleine snelle heen- en weer bewegingen. Elektrisch poetsen verwijdert dan ook meer tandplak dan een handtandenborstel. Gelukkig zit er weinig verschil tussen de borstelkopjes van verschillende fabrikanten en zit je met bijna elke kinderborstel wel goed.

Stap 2: Aangepast aan het kind

Een tandenborstel kan voor een kind wat lomp aanvoelen. Het is zwaar, groot en trilt. Waar je naar op zoek moet is een elektrische tandenborstel die is aangepast aan de kinderhand- en mond. Kinderen hebben de fijne motoriek nog niet om zelf goed te poetsen met een grotere tandenborstel. Het borstelkopje moet bovendien klein genoeg zijn om de kindertandjes te poetsen. Het heeft bij voorkeur zachte borstelharen. Te grote borstelkoppen kunnen het tandvlees beschadigen en zijn niet effectief met poetsen. Daarnaast moet je ook kijken naar de grip en ergonomie van een apparaat. Dat is van belang bij kinderen, denk maar aan de kleine kinderhanden en het knoeien met water. De tandenborstel moet bovendien eenvoudig in gebruik zijn.

Stap 3: Motivatie

De motivatie voor een kind vind ik zelf een belangrijke voorwaarde. Mijn dochtertje vindt tandenpoetsen verschrikkelijk. Maar wat erg hielp is dat haar tandenborstel nu een leuk kleurtje heeft. Mijn ervaring is dus dat een vrolijke kindertandenborstel, met kleurtjes en / of een print positief zijn voor de motivatie. Het is haar tandenborstel en zo ervaart ze dat ook! Daarnaast heb ik gemerkt dat af en toe poetsen met een app mijn dochtertje op een speelse manier haar tanden leert poetsen. De elektrische tandenborstel die je kiest moet dan wel over zo’n app (en bluetooth) beschikken. De spelletjes in zo’n poetsapp zorgen voor een betere motivatie om te gaan poetsen en dat ook lang genoeg te doen. Ook een tijdklokje op het apparaat of het afspelen van een liedje kan helpen de motivatie te verhogen.

Welke tandenborstels ik het beste vind!

Voor mijn dochter heb ik op basis van bovenstaande eisen gekeken wat nu een goede elektrische tandenborstel voor haar is. Een uitgebreide studie langs fabrikanten als Oral-B, Philips en Remington bracht mij naar vele kleurrijke tandenborstels. Ik vond dat onderstaande apparaten goed aan de voorwaarden voldeden.

Oral B stages (3+) en Oral B Junior (6+)

Omdat elektrische tandenborstels voor volwassenen vaak te groot en te krachtig zijn voor de nog kleine melktandjes, heeft Oral-B speciale borstels voor kinderen ontworpen. Die zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en hebben een kleinere borstelkop die afgestemd is op het formaat van hun mond en tandjes. Dit apparaat beschikt tevens over een poetsdruksensor die waarschuwt als er te hard wordt gedrukt. De speciaal op kinderen gerichte KIDS tandenborstels hebben bovendien leuke prints en ontwerpen van bekende Disney films en figuren als Frozen, Star Wars, Princess, Cars en Mickey Mouse. Poetsen wordt daardoor een stuk motiverender, want het is hun eigen tandenborstel met hun favoriete tekenfilmfiguurtje er op.

Deze kleinere tandenborstel is niet alleen effectief in het verwijderen van tandplak. De app helpt jouw kind plezier te maken tijdens het poetsen door er een spel te maken. Als je kind goed en lang genoeg poetst, wordt het beloond door de figuurtjes uit Disney Frozen, Star Wars, Princess, Cars en Mickey Mouse. Door de spelletjes in de app wordt poetsen een leuke dagelijkse activiteit die helpt om jouw zoontje of dochtertje te motiveren de tanden elke dag extra goed te poetsen.

Het apparaat heeft de naam ‘stages’, wat staat voor ontwikkelstadium. Naarmate een kind groeit en de ontwikkeling naar een volwassengebit doormaakt, moet ook de tandenborstel mee groeien. Voor oudere kinderen (6 jaar) heeft Oral-B daarom de Junior ontwikkeld.

Philips Sonicare for kids

Philips is zich bewust van hoe moeilijk het kan zijn om kinderen goed te laten tandenpoetsen. De fabrikant heeft daarom de Philips Sonicare for Kids ontwikkeld. In de sonicare voor kinderen heeft Philips hun recente technologie toegepast in een handzame kindertandenborstel. De bijbehorende app voor iPhone en Android werkt zeer motiverend om de tanden 2 minuten lang te poetsen. Door van het poetsen een spelletje te maken, worden kinderen gemotiveerd om hun tanden te poetsen.

beste-tandenborstel-kids-appBehalve de veelgeprezen sonische technologie is hij onder meer voorzien van een extra zachte opzetborstel die is ontworpen om gevoelige, groeiende tanden voorzichtig te poetsen en beschermen. Maar er is nog meer. Dankzij een leuke app leren kinderen beter en langer poetsen én worden ze beloond voor geslaagde poetsbeurten. Op de telefoon of tablet geeft het schattige figuurtje Sparkly allerlei leuke tips en aanwijzingen. Doordat de tandenborstel direct in verbinding staat met de app poetst je kind zijn of haar eigen tanden én die van Sparkly. De interactieve kindervriend wil graag schone tanden. Als hij dat niet heeft, wordt hij verdrietig. Maar door zijn korte armpjes kan Sparkly niet zelf zijn tanden poetsen. Kinderen moeten hem helpen en als ze dat doen krijgen er ze er cadeautjes voor terug. Hiermee kunnen ze Sparkly op allerlei manieren aanpassen met kleurtjes en accessoires. Dankzij de leuke verwisselbare stickers maak je de tandenborstel bovendien uniek voor elk kind.

Uiteindelijk hebben wij voor de Oral B gekozen. Deze oogde voor onze dochter namelijk net wat handzamer. Wel vind ik de app van philips leuker en de losse opzetborstels die meegroeien met de leeftijd beter.

Voordelen elektrische poetsen bij kinderen

Elektrisch poetsen bij kinderen heeft wat mij betreft drie voordelen:

  • Meer tandplak verwijderen. Dat is zeker het geval bij kinderen, die een normale tandenborstel vaak te oppervlakkig over de tanden bewegen. Ze kunnen ook gemakkelijker bij lastige plekken zoals de achterste kiezen.
  • Goed leren poetsen: met apps leer je een kind makkelijk de juiste poetstechniek aan. Het enige wat je kind moet doen is de tandenborstel van tand naar tand bewegen. Dat van tand naar tand bewegen is niet alleen een makkelijk te onthouden routine, maar werkt ook nog eens motiverend om geen enkel tandje te vergeten.
  • Verhoogde motivatie.

Dit zijn ook meteen de grootste verschillen met een handtandenborstel. Elektrische tandenborstels verwijderen beter tandplak en verhogen de motivatie van de poetser. Door meer tandplak van de tanden van je kind te verwijderen, verminder je het risico op gaatjes.

Wanneer starten met elektrisch poetsen?

Wanneer kan een kind beginnen met het gebruik van een elektrische tandenborstel? Je start met elektrisch poetsen wanneer je zoon of dochter ten minste drie is geworden. Bij kinderen jonger dan drie jaar (4 tot 36 maanden) zijn de tanden nog te veel in ontwikkeling. Is je kind jonger? Gebruik dan een handtandenborstel tot hij of zij oud genoeg is.

Hoe je kind elektrisch leren poetsen

Tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar is het nodig je kind goed te begeleiden bij het tandenpoetsen. Tot die leeftijd poets jij de tanden voor ze of doe je het samen. Stapsgewijs kun je ze bekend maken met het zelf poetsen. Dat doe je door bijvoorbeeld samen te poetsen en je kind de borstel zelf vast te laten houden.

Belangrijk is het om op een goede manier elektrisch te poetsen. Dat betekent dat je kind moet leren geen schrobbende borstelende beweging te maken. Dat doet de borstel namelijk voor je kind. Het enige wat je kind moet doen is de tandenborstel van tand naar tand bewegen. Het borstelkopje moet de tand omhullen, zodat ook tandplak tussen de tanden en tandvleesrand wordt verwijdt. Per tand houdt je de borstelkop ongeveer 1 seconde stil. Vervolgens ga je naar de volgende tand. Doe dit zowel aan de voorkant, achterkant als op het kauwvlak van de tand. Als het goed is ben je op deze manier ongeveer 2 minuten bezig moet poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *