Baby wil niet poetsen: Tips voor het tanden poetsen baby

Baby wil niet poetsen: Tips voor het tanden poetsen baby

Vanaf het moment dat je baby tandjes krijgt, is het belangrijk om de tanden elke dag te poetsen. Als je baby meewerkt, is er niets aan de hand. Maar wat als je baby niet wil dat zijn tanden gepoetst worden? Welke tips zijn er om het tandenpoetsen bij je baby makkelijker te maken?

Zo vroeg mogelijk beginnen

Zodra het eerste tandje bij jouw baby verschijnt, is het aan te raden te beginnen met tandenpoetsen. Het moment waarop het eerste tandje doorkomt, verschilt per baby maar vaak is dit tussen de 5 en 9 maanden. Gebruik bij het tandenpoetsen van je baby een speciale tandenborstel en voor baby’s geschikte tandenpasta, bijvoorbeeld de peutertandpasta van Elmex. Deze tandenborstels zijn kleiner en zien er leuk uit. En de tandpasta is geschikt om door te slikken. Poets de tanden van jouw baby door kleine zachte bewegingen te maken. Poets zowel de buitenkant als binnenkant van de tanden. En vergeet de bovenkant van de tanden niet. Tot 2 jaar is 1x poetsen per dag voldoende.

Tips voor tandenpoetsen baby

1. Neem de tijd
Als je zelf haast hebt, zal je baby zich ook onrustig gedragen. Neem de tijd om samen de tanden te poetsen en besteedt hier aandacht aan.
2. Laat je baby meehelpen
Baby’s vinden het leuk om zelf dingen te doen. Laat je baby zelf de tandenborstel vasthouden en poetsen. Zorg er wel voor dat je daarna nog altijd zelf een keer de tanden poets zodat je weet dat goed gebeurd.
3. Zing een liedje
Liedjes zingen doet het altijd goed. Het leidt van het tandenpoetsen en voor je weet is het liedje afgelopen en het tandenpoetsen klaar.
4. Maak grapjes
Grapjes maken helpt ook om het tandenpoetsen snel en makkelijker te laten verlopen. Speel een rollenspel of doe net alsof er gekke dieren in het mondje zetten.
5. Lees een boekje
Boekjes lezen die gaan over tandenpoetsen, laten je baby inzien dat tandenpoetsen heel gewoon is en dat het erbij hoort. Laat je baby tijdens het poetsen rechtop zitten en vertel ondertussen een verhaaltje.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu