Aften: pijn verlichten met gel

Aften: pijn verlichten met gel

Aften zijn zeer vervelend en de meeste mensen hebben er wel een keer (of vaker) last van. Wat aften precies zijn en hoe je ze kunt voorkomen, lees je in dit artikel.

Lees ook: bobbeltjes en blaasjes in de mond, wat zijn het?

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke blaasjes in de mond. Vaak beginnen ze als blaasjes, waarna ze zich uiten in de vorm van een zweertje. Meestal ontstaan ze aan de binnenkant van de lippen en wangen en op of onder de tong. Aften zijn ovaal of rond van vorm, ongeveer 2 tot 3 cm en je herkent ze aan de grijswitte kleur met rode rand. Aften doen met name pijn, maar vormen geen gevaar voor je gezondheid. Het kauwen van eten en het drinken van koude dranken is zeer gevoelig. En ook praten is soms lastig. Meestal verdwijnen aften na een week tot twee weken weer vanzelf.

De oorzaak van aften

Aften zijn niet besmettelijk, maar komen wel vaak voor. Ruim 20 tot 30% van de bevolking heeft er weleens mee te maken. Ook kinderen kunnen aften krijgen, met name wanneer ze koorts hebben en een lage weerstand hebben. En ook vrouwen zijn rond hun menstruatie gevoeliger voor aften. De meeste aften worden veroorzaakt door de volgende factoren.

  • Vermoeidheid
  • Verminderde weerstand
  • Stress
  • Vitamine tekort, met name vitamine B12, ijzer en foliumzuur
  • Beschadiging van het slijmvlies
  • Droge mond
  • Medicijngebruik
  • Hormonale veranderingen bij vrouwen

Soms wordt beweerd dat een vitamine C tekort de aanleiding is voor aften. Maar dit heeft er geen enkele invloed op.

Wat kun je doen om aften te genezen?

Probeer van de aften af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten. Er bestaan speciale producten die helpen de aften sneller te genezen. En die direct voor pijnverlichting zorgen zoals sprays, gels en gels. Zoals de GUM AftaClear Mondgel. Deze gel zorgt voor een beschermend laagje over de pijnlijke plek, zodat de klachten verminderen.

Naast deze middelen is het om de genezing te versnellen ook belangrijk goed te poetsen, pittig en zuur eten zoals citrusvruchten te vermijden en stress en vermoeidheid te voorkomen. Ook het koelen met ijsblokjes kan helpen de pijn te verzachten. Wanneer aften na twee weken nog niet genezen zijn of wanneer de aften beginnen te bloeden, is het aan te raden naar een huisarts te gaan.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu