Ga naar de inhoud

Aften: pijn verlichten met gel

aften pijn

Aften zijn zeer vervelend en de meeste mensen hebben er wel een keer (of vaker) last van. Wat aften precies zijn en hoe je ze kunt voorkomen, lees je in dit artikel.

Lees ook: bobbeltjes en blaasjes in de mond, wat zijn het?

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke blaasjes in de mond. Vaak beginnen ze als blaasjes, waarna ze zich uiten in de vorm van een zweertje. Meestal ontstaan ze aan de binnenkant van de lippen en wangen en op of onder de tong. Aften zijn ovaal of rond van vorm, ongeveer 2 tot 3 cm en je herkent ze aan de grijswitte kleur met rode rand. Aften doen met name pijn, maar vormen geen gevaar voor je gezondheid. Het kauwen van eten en het drinken van koude dranken is zeer gevoelig. En ook praten is soms lastig. Meestal verdwijnen aften na een week tot twee weken weer vanzelf.

De oorzaak van aften

Aften zijn niet besmettelijk, maar komen wel vaak voor. Ruim 20 tot 30% van de bevolking heeft er weleens mee te maken. Ook kinderen kunnen aften krijgen, met name wanneer ze koorts hebben en een lage weerstand hebben. En ook vrouwen zijn rond hun menstruatie gevoeliger voor aften. De meeste aften worden veroorzaakt door de volgende factoren.

  • Vermoeidheid
  • Verminderde weerstand
  • Stress
  • Vitamine tekort, met name vitamine B12, ijzer en foliumzuur (*)
  • Beschadiging van het slijmvlies
  • Droge mond
  • Medicijngebruik
  • Hormonale veranderingen bij vrouwen

Soms wordt beweerd dat een vitamine C tekort de aanleiding is voor aften. Maar dit heeft er geen enkele invloed op.

Wat kun je doen wanneer aften pijn doen?

Probeer van de aften af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten. Er bestaan speciale producten die helpen de aften sneller te genezen. En die direct voor pijnverlichting zorgen zoals sprays en gels. Zoals de GUM AftaClear Mondgel. Deze gel zorgt voor een beschermend laagje over de pijnlijke plek, zodat de klachten verminderen.

Naast deze middelen is het om de genezing te versnellen ook belangrijk goed te poetsen, pittig en zuur eten zoals citrusvruchten te vermijden en stress en vermoeidheid te voorkomen. Ook het koelen met ijsblokjes kan helpen de pijn te verzachten. Wanneer aften na twee weken nog niet genezen zijn of wanneer de aften beginnen te bloeden, is het aan te raden naar een huisarts te gaan.

(*) Bij tekort aan vitamine B kun je heel eenvoudig supplementen kopen bij de drogist.

Andere artikels op onze website over mondaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *