5 tips om zo goed mogelijk voor jouw gebit te zorgen

5 tips om zo goed mogelijk voor jouw gebit te zorgen

Een slecht onderhouden gebit kan grote gevolgen hebben. Denk aan de pijnlijke behandelingen die door een tandarts moeten worden uitgevoerd, het risico op het verlies van tanden en kiezen, enzovoorts. Ook hebben de tandartsbehandelingen consequenties voor je zorgverzekering in 2021. Mensen met een groot aantal complicaties aan hun gebit sluiten een aanvullende verzekering af om de kosten voor behandelingen te dekken. In dit artikel zetten we vijf tips op een rijtje, die je helpen om zo goed mogelijk voor jouw gebit te zorgen! 

Tip 1: vergelijke verschillende verzekeringen

Voorkom dat de kosten voor behandelingen bij de tandarts een obstakel gaan vormen, door vooraf verschillende zorgverzekeringen en aanvullingen daarop met elkaar te vergelijken. Een zorgverzekering vergelijken voor 2021 levert je daarbij het voordeel op, dat je soms leuke extra’s krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een gratis elektrische tandenborstel! 

Tip 2: bezoek de tandarts eens per jaar

Om de kans op complicaties aan het gebit te verkleinen, is het raadzaam om de tandarts zeker eens per jaar te bezoeken. De kans is relatief groot, dat er tandsteen in je gebit aanwezig is. Zeker op plekken waar je met een tandenborstel lastig kunt komen. Een tandarts verwijdert het tandsteen, waardoor het risico op gaatjes afneemt. 

Tip 3: poets je tanden tweemaal per dag

Poets je gebit in ieder geval twee keer per dag. Dit helpt je niet alleen complicaties aan het gebit te voorkomen. Ook zorgt dit ervoor dat je dagelijks een frisse adem hebt en je tanden hun witte kleur behouden. Het poetsen van het gebit kun je het beste minimaal een half uur na het nuttigen van een maaltijd doen. 

Tip 4: maak gebruik van flosdraad

Met een tandenborstel is het vaak erg lastig om het vuil tussen tanden en kiezen te verwijderen. Wanneer dit hier achterblijft, kunnen er gaatjes ontstaan. Deze gaatjes zijn vaak enkel zichtbaar op foto’s die eens in de zoveel jaar door een tandarts worden gemaakt. Door gebruik te maken van flosdraad kun je het vuil tussen tanden en kiezen verwijderen. Ook een tandenstoker kan uitkomst bieden. 

Tip 5: kies het juiste type tandpasta

Niet alleen is het belangrijk om je gebit dagelijks tweemaal te poetsen. Let ook op het type tandpasta wat je gebruikt! Zo moet tandpasta over fluoride beschikken, om je gebit te kunnen beschermen tegen cariës. Ook bevatten sommige tandpasta’s stoffen die je tandvlees beschermen tegen ontstekingen. 

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu